Preskoči glavnu navigaciju

Svjetski dan religije: ujedinjenost u različitosti

Unutarnji pogled na kupolu u Kući bogoslužja Bahá’íja u Langenhainu u Njemačkoj.
Unutarnji pogled na kupolu u Kući bogoslužja Bahá’íja u Langenhainu u Njemačkoj.

Dana 21. siječnja obilježava se Svjetski dan religije. On je malo drugačiji od Svjetskog dana voda ili Svjetskog dana knjige jer ga nije uspostavila međuvladina organizacija kako bi podigla svijest o problemu. Umjesto toga, to je prilika za ljude različitih vjera da se zbliže kroz dijalog i služenje. Utemeljen 1950. godine, počelo ga se slaviti diljem svijeta na treću nedjelju u siječnju svake godine. 

No kako je započeo? Posjet selu Langenhain nudi odgovore. Smještena u ovom predgrađu Hofheima u blizini Frankfurta u Njemačkoj nalazi se jedina Kuća bogoslužja Bahá’íja u Europi. Iako Svjetski dan religije ne pripada nijednoj vjerskoj tradiciji, prvi ga je puta uspostavio Narodni duhovni skup Bahá’íja u Sjedinjenim Državama.

Put koji vodi do Kuće bogoslužja Bahá’íja u Langenhainu.
Put koji vodi do Kuće bogoslužja Bahá’íja u Langenhainu.

»Bila je to inicijativa Bahà’íja da imamo jedan dan kada će sve svjetske religije zajedno moliti za mir i slaviti ujedinjenost religija«, rekla je Fariba Dorner, kustosica Kuće bogoslužja Bahá’íja. Ujedinjenost o kojoj se ovdje govori ne zahtijeva da svi prihvate isto vjerovanje. To je ujedinjenost u različitosti, nada da će svjetske vjere pomoći s uspostavljanjem ljubavi, mira i poštovanja.

»Bog koristi više od jednog naroda za ostvarivanje svojeg velikog i čudesnog djela«, rekao je Orson F. Whitney, jedan od prvih vođa Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana. Članove Crkve, općenito znane kao mormoni, potiče se da poštuju one s drugačijim uvjerenjima i uključe se u međuvjerske odnose kako bi doprinijeli zajednicama u kojima žive. 

Prvi su se mormoni suočavali sa žestokim progonom. Danas je poziv za vjerskom tolerancijom i slobodom dio njihovog svetog kanona. Jedan od njihovih trinaest članaka vjere glasi: »Polažemo pravo na povlasticu štovanja Svemogućeg Boga prema uputama svoje vlastite savjesti, i dopuštamo svim ljudima istu povlasticu, neka štuju kako, gdje ili što žele«.

Fariva Dorner (lijevo), kustosica Kuće bogoslužja Bahá’íja u Langenhainu u Njemačkoj i Jennifer Wiebers, treći naraštaj Bahá’íja.
Fariva Dorner (lijevo), kustosica Kuće bogoslužja Bahá’íja u Langenhainu u Njemačkoj i Jennifer Wiebers, treći naraštaj Bahá’íja.

Mormoni djeluju kako bi promicali načelo vjerske slobode na međunarodnoj razini i često surađuju s drugim vjerskim organizacijama da bi služili i pružili pomoć potrebitima. Svjetski dan religije je prilika za sljedbenike različitih vjera, uključujući mormone, da budu jedno u Božjem djelu.

Stjecanje većeg poštovanja prema raznim religijama na Svjetski dan religije može se lako ostvariti dolaskom na vjersku službu i upoznavanjem ljudi koji su tamo. Budući da je kustosica već tri godine, Dorner kaže kako su mjesta poput kupolastog svetišta Bahá’íja u Langenhainu izgrađena »za čovječanstvo kao mjesto razmatranja i molitve, mjesto gdje se duše okupljaju i ujedinjuju«.

Ako nije moguće prisustvovati bogoslužju, vjerskom okruglom stolu ili aktivnosti služenja na Svjetski dan religije, vjernici se mogu moliti jedni za druge gdje god se nalazili.

Prozor u Kući bogoslužja Bahá’íja u Langenhainu.
Prozor u Kući bogoslužja Bahá’íja u Langenhainu.

Jennifer Wiebers koja pripada trećem naraštaju Bahá’íja u Njemačkoj je rekla: »Molitva zapravo poprima svoj puni značaj kada osobe koriste one riječi koje će promijeniti njihovo ponašanje ili život, ono što čine u svijetu oko sebe. To je pravo značenje molitve: ona se očituje u djelovanju ljudskog bića.«

Ako iskrena molitva vodi do boljeg svijeta, dio po dio i osobu po osobu, onda možda oni različitih vjera mogu biti jedno u raznolikosti, ne samo na Svjetski dan religije, već tijekom cijele godine.