Što ćete naći kada uđete u mormonsku kapelu

  Što ćete naći kada uđete u mormonsku kapelu

  Većina posjetitelja koji prvi put ulaze u zgradu mormonske crkve komentiraju broj soba. Mnogi očekuju da će naći veliki unutrašnji prostor, kakav imaju zgrade bogoštovlja mnogih drugih kršćanskih zajednica.

  Ali sastajališta Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana drugačija su od onih koje koriste mnoge druge vjere. Ona uključuju učionice, urede, krstionicu, kuhinju, i u mnogim slučajevima kulturnu dvoranu s unutrašnjim igralištem za košarku. Kulturne dvorane u mormonskim zgradama obično imaju pozornicu, za dramske i glazbene izvedbe. A igralište za košarku koristi se i za plesove ili obroke, između ostalog.

  Ovo je sve dodatak velikoj prostoriji za 200 do 300 ljudi, nazvanoj kapelom, koja se koristi za nedjeljne službe bogoštovlja. Mormoni ponekad koriste riječ »kapela« kako bi opisali cijelu zgradu ili sastajalište.
  »Zgrada je bila tako jednostavna,« rekla je Sandra Yeo nakon što je prvi put posjetila jedno od sastajališta Crkve u svojoj rodnoj Engleskoj.  Kapela u Zagrebu
  zagrebchapel.jpg

  Kapela u Zagrebu

  »Nije bilo nikakvih križeva, zidnih slika, kipova ili ikona koliko sam mogla vidjeti. Nikada nisam bila u kršćanskoj crkvi koja nije imala tako nešto. Smatrala sam jednostavnost veoma privlačnom.«

  Za svece posljednjih dana sastajalište je središte vjerskog i društvenog života. Najvažniji dio tjedna je, međutim, sakramentalni sastanak koji traje sat vremena. Održava se nedjeljom i sličan je drugim kršćanskim službama bogoštovlja. Muškarci, žene i mlađi članovi izriču molitve i održavaju propovijedi, pjevaju se pjesme i poslužuje se sakrament, slično pričesti u drugim tradicijama. Članovi podučavaju načela koja je podučavao Isus Krist.

  Kada je Brian Sharon prisustvovao prvom sastanku Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana u Wisconsinu, bio je impresioniran samom službom bogoštovlja.

  »Bio sam navikao na formalnu, veoma strukturiranu službu bogoštovlja u crkvi mog djetinjstva«, rekao je Sharon. »Zaintrigiralo me kako se sve odvijalo glatko i učinkovito, bez prevelikih rituala ili obreda. I dirnulo me je kako su svi bili srdačni i otvoreni, posebno prema posjetiteljima poput moje obitelji. To mi je bilo osvježavajuće.«


  chapel1.jpg

  Osim sakramentalnog sastanka postoje drugi sastanci nedjeljom kao dio trosatnog programa od 9 do 12 sati, od 11 do 14 sati ili u neko drugo vrijeme.Ti drugi sastanci uključuju nastavu za mlade i odrasle, te ono što mormoni nazivaju »Mala škola«, vrijeme za lekcije i pjesmu za djecu u dobi od 12 godina i mlađu.

  Mormoni često imaju velike obitelji, stoga budite spremi vidjeti — i čuti –  mnogo djece. I iako roditelji mormoni nastoje podučiti svoju djecu da budu pobožna, djeca se također potiču na sudjelovanje.

  U Maloj školi za djecu, na primjer, vidjet ćete sedmogodišnjake, ili čak malu djecu, kako drže govore, čitaju Sveta pisma i mole se pred svojim vršnjacima. Pjesme koje se podučavaju i pjevaju u Maloj školi usredotočuju se na život i učenja Isusa Krista, na teme iz Svetih pisama te na jednostavne načine kako djeca i drugi mogu primijeniti ono što se propovijeda.

  Mormoni su općenito srdačni ljudi, tako da se posjetitelj ne treba iznenaditi kada mu netko, ako vidi novo lice, priđe kako bi porazgovarao i stisnuo ruku te kako bi pomogao posjetitelju naći pravi sastanak ili učionicu.

  zagrebchapel3.jpg

  Uobičajeno shvaćanje među onima koji nisu mormonske vjere jest da samo sveci posljednjih dana mogu ući u svoje kapele. Najvjerojatnije se radi o krivom razumijevanju hramova i kapela. Dok su hramovi, kojih ima 151 (uključujući postojeće te one najavljene ili u izgradnji) diljem svijeta, otvoreni samo članovima Crkve koji su potpuno uključeni u svoju vjeru, svatko može ući u mormonsku kapelu kako bi došao u posjet ili štovao zajedno sa susjedima svecima posljednjih dana. Diljem svijeta postoji više od 17 000 kapela.

  Fizički dizajn kapela svetaca posljednjih dana odražava dubinu religioznosti mormona koja ide dalje od govornice i sjedala. Biti članom mormonskog odjela (ili zajednice) znači biti dio vjerske zajednice koja se sreće svaki tjedan kao grupa te u manjim skupovima nekoliko puta tijekom svakog tjedna.

  U nekim slučajevima mormonska sastajališta postaju pokretačka mjesta za inicijative služenja u zajednici, kao u vrijeme prirodnih katastrofa. U mnogim su slučajevima takve aktivnosti organizirane u suradnji s ostalim grupama u zajednici i ostalim vjerskim grupama.

  Mormoni kažu da iako su aktivnosti koje ih okupljaju u njihovim zgradama široke i raznolike — neke su kulturne, neke sportske, neke obrazovne, a neke društvene – temeljna motivacija za sve što se čini je da si pojedinci i obitelji međusobno pomognu nadvladati životne izazove uz učenje o Isusu Kristu i nastojanje postati poput njega.

  Za svece posljednjih dana zgrade koje oni koriste za razne službe bogoštovlja i druga okupljanja su važne - ali ne toliko koliko izgrađivanje koje se događa unutar njihovih zidova. Mormonima je najvažnija izgradnja snažnih pojedinaca i obitelji, znanja, međusobnih odnosa i vjere u Boga.

  »Naše kapele nisu sve izgrađene prema istom dizajnu«, rekao je apostol Crkve, starješina L. Tom Perry, na svjetskom saboru. »Međutim, svaka se usredotočuje na poslanje našeg Spasitelja. To su zgrade posvećene štovanju Isusa.«