Predsjednik područja Europa govori na svjetskoj konferenciji o međureligijskom dijalogu u Makedoniji

  Predsjednik područja Europa govori na svjetskoj konferenciji o međureligijskom dijalogu u Makedoniji

  Starješina Erich W. Kopischke, predsjednik područja Europa, Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana.
  erich-w-kopischke-large.jpg

  Starješina Erich W. Kopischke, predsjednik područja Europa, Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana.

  Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana je opremljena jedinstvenim iskustvima i alatkama kako bi doprinijela ne samo svojim vjernicima, već i društvu u cjelini, zaključio je starješina Erich W. Kopischke na Drugoj svjetskoj konferenciji o međureligijskom i međucivilizacijskom dijalogu (vanjska poveznica:http://worldconferenceohrid.kultura.gov.mk). »Mi smo ljudi dobre volje, spremni pridružiti se drugima u obrani onoga što je moralno, lijepo, na dobrom glasu ili hvale vrijedno«, rekao je predsjednik crkvenog područja Europa pred nekoliko stotina državnika, znanstvenika i predstavnika crkava i vjerskih zajednica. 

  Događaj održan u Ohridu, Makedonija, od 6. do 8. svibnja 2010, organiziran je u suradnji Ministarstva kulture i Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Republike Makedonije, uz potporu Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO). 

  Starješina Kopischke bio je na čelu četveročlanog izaslanstva Crkve. Dr. Johann Wondra, posebni savjetnik za Balkan crkvenog predsjedništva područja Europa, također je govorio tijekom plenarnog zasjedanja konferencije, istaknuvši da mir u svijetu počinje kod kuće i u obitelji. Tijekom konferencije oboje su imali neformalne sastanke s različitim državnim i vjerskim vođama. U njihovoj su pratnji bili Sterling David Colton, europski pravni savjetnik, i Ralf Grünke, europski suradnik direktora za odnose s javnošću Crkve.  Potonji je izabran za člana Međunarodnog organizacijskog odbora Treće svjetske konferencije koja se treba održati 2013. godine. 

  Izaslanici konferencije usvojili su deklaraciju koja će biti podnesena Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, Europskoj uniji, Vijeću Europe, Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS), vladama država članica Ujedinjenih naroda i drugim organizacijama. U deklaraciji se ističe »da su religije od vitalne važnosti u ohrabrujućim porukama suosjećanja i solidarnosti među zajednicama, narodima i državama« te »da sve kulture i religije imaju karakteristične kvalitete i obilježja.« Ona uključuje taj mandat kako bi se »umanjilo pogrešno tumačenje tih razlika i kulturnih jazova te promicalo međusobno poštovanje između zajednica i ljudi.« 

  »Starješina« je vjerska titula koju u Crkvi koriste misionari i članovi regionalnih ili svjetskih vijeća vodstva. Predsjedništvo područja Europa je tročlano upravno tijelo Crkve u Europi.