_____________

  slika

  SALT LAKE CITY – S velikim žaljenjem objavljujemo da je Thomas S. Monson, predsjednik i prorok Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana, preminuo 2. sjećnja u 22:01 sati u svom domu, okružen svojom obitelji. Umro je u dobi od 90 godina.

  Slika 1

  Predsjednik Monson služio je kao predsjednik Crkve od veljače 2008. i u naslijeđe nam je ostavio svoju službu i dobra djela. Ne očekuje se da će nasljednik biti službeno izabran iz Zbora dvanaestorice apostola sve do nakon pogreba predsjednika Monsona.

  Slika 2

  Za više od 16 milijuna članova Crkve diljem svijeta, predsjednik Monson bio je primjer onoga koji je slijedio Isusa Krista.

  Slika 3

  “Volio je kulture svijeta i duboko ih je poštivao. A osobito vjera naroda”, rekao je predsjednik Henry B. Eyring, koji je bio prvi savjetnik u Prvom Predsjedništvu.

  Slika 4

  Tijekom obnašanja vrlo važnih službi na vodećim pozicijama u Crkvi u svom životu, također je služio potiho tisućama pojedinaca u domovima, bolnicama i centrima za njegu. »Neka vam nikada ne bude važniji problem kojeg trebate riješiti od osobe koju trebate voljeti«, podučavao je predsjednik Monson.

  Slika 5

  “Kad gledam na svoj život, bio je član Crkve s kojom bi se svi mogli povezati i svi bi se mogli osjećati ugodno u njegovoj nazočnosti”, rekao je predsjednik Dieter F. Uchtdorf, drugi savjetnik u Prvom Predsjedništvu. U isto vrijeme, kada on je hodao s kraljevima, s premijerima, s presjednicima, s predstavnicima naroda, to je bio isti. Svi su osjećali da je on njihov prijatelj.”

  Slika 6

  Tijekom njegovog predsjedavanja, članstvo Crkve je naraslo s 13 milijuna na više od 16 milijuna članova diljem svijeta, najavljeno je i posvećeno na desetke novih hramova po čitavom svijetu. U listopadu 2012. godine predsjednik Monson je najavio promjenu u dobi za služenje misionara, što je rezultiralo desecima tisuća novih misionara koji služe diljem svijeta utječući na milijune života.

  Slika 7

  Predsjednik Monson posvetio je svoj život služenju u Crkvi. Dana 3 veljače 2008. nakon smrti predsjednika Gordona B. Hinckleyja postao 16. predsjednik Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana. Prije toga je služio kao savjetnik u Prvom predsjedništvu pod tri predsjednika Crkve više od 22 godine.

  Slika 8

  “On je zapravo onaj koji je zabrinut za spašavanje jednog”, rekao je predsjednik Uchtdorf, koji je bio drugi savjetnik predsjednika Monsona u Prvom Predsjedništvu. “On je onaj koji je hodao po svijetu pretraživanjem za prilikama gdje bi mogao služiti pojedincima”.

  Slika 9

  »Kada je Thomas S. Monson stupio u Prvo predsjedništvo ili kada je postao prorok, uvijek je bio u toku i nikada ni malo nije promijenio svoj stil ili uzorak u dopiranju do drugoga«. rekao je starješina Jeffrey R. Holland iz Zbora dvanaestorice apostola. »I još uvijek je to njegov stil i uzorak; cijeloga njegovog života.«

  Slika 10

  Thomas S. Monson je podržan u Zbor dvanaestorice apostola 4. listopada 1963., a zaređen za apostola 10. listopada 1963. u dobi od 36 godina. Također, služio je kao predsjednik Kanadske misije Crkve sa sjedištem u Torontu, Ontario, od 1959. do 1962. Prije toga služio je u predsjedništvu kolčića Temple View u Salt Lake Cityju, Utah te kao biskup u istom kolčiću.

  Slika 11

  Thomas S. Monson rođen je u Salt Lake Cityju 21. kolovoza 1927. godine, u obitelji G. Spencera i Gladys Condie Monson. Pohađao je javnu školu u Salt Lake Cityju i diplomirao je cum laude (lat. s najvišom počašću) na Sveučilištu u Uti 1948. godine, primivši diplomu iz poslovnog upravljanja. Diplomirao je i služio kao član Fakulteta poslovnog upravljanja pri Sveučilištu Utah. Kasnije je primio diplomu iz poslovnog upravljanja na Sveučilištu Brighama Younga. U travnju 1981. godine Sveučilište Brighama Younga dodijelilo je predsjedniku Monsonu počasni doktorat iz prava. Također, stekao je i počasnu titulu doktora humanističkih pisama Salt Lake Community koledža u lipnju 1996. godine te počasni doktorat iz poslovanja Sveučilišta u Uti u svibnju 2007. godine.

  Slika 13

  Predsjednik Monson je služio u mornarici Sjedinjenih Država skoro do kraja Drugog svjetskog rata. Oženio je Frances Beverly Johnson 7. listopada 1948. godine u hramu Salt Lake. Roditelji su troje djece, osmero unučadi i jedanaestero praunučadi. Francses Monson preminula je 20. svibnja 2013. Nakon njezine smrti, predsjednik Monson kasnije je rekao: »Ona je bila ljubav moga života, moja vjerna suputnica i najbliži prijatelj. Reći da mi nedostaje ne prenosi ni djelić mojih osjećaja.«

  Slika 14

  S profesionalne strane, predsjednik Monson je imao istaknutu karijeru u izdavaštvu i tiskarstvu. Postao je partner u tvrtki Deseret News 1948. godine, gdje je služio kao izvršni direktor u odsjeku za marketing tih novina te korporacije Newspaper Agency. Kasnije je postavljen za upravitelja prodaje tvrtke Deseret News Press, jedne od najvećih tvrtki komercijalnog tiskarstva na zapadu, i došao je do položaja glavnog direktora, na kojem se nalazio u vrijeme svojeg poziva u Zbor dvanaestorice 1963. godine. Služio je mnogo godina kao predsjednik Upravnog odbora tvrtke Deseret News Publishing Co. Predsjednik Monson je bivši predsjednik Tiskarske industrije Ute te bivši član odbora direktora Američke tiskarske industrije.

  Slika 15

  Od 1969. godine presjednik Monson je služio kao član Nacionalnog izvršnog odbora izviđačke organizacije Boy Scouts of America.

  Slika 16

  Predsjednik Monson također je bio u članstvu Udruge izvršnih direktora Ute, Promidžbenog kluba u Salt Lakeu te Kluba prijatelja u Salt Lakeu.

  Slika 17

  Predsjednik Monson je dugi niz godina služio kao član Upravnog sveučilišnog odbora države Utah, tijela koje upravlja višim obrazovanjem u državi Utah. Također je služio kao službenik Udruge studenata Sveučilišta u Uti.

  Slika 18
  Slika 19
  Slika 20

  U prosincu 1981. predsjednik Ronald Reagan zadužio je predsjednika Monsona da služi u predsjedničkom timu za inicijative u privatnom sektoru. Služio je u ovom svojstvu do prosinca 1982. kad je rad toga tima bio dovršen.

  Slika 21

  Predsjednik Monson je 1966. godine primio nagradu za istaknute bivše studente Sveučilišta u Utahu. Primio je i nagradu Mladih američkih izviđača, Srebrni dabar (1971. god.), njihovu prestižnu nagradu Srebrni bizon (1978. god.) i najveću međunarodnu izviđačku nagradu, Brončani vuk (1993. god.). Godine 1997. primio je vojnu nagradu Narodne obrane Ute, kao i nagradu Sveučilišta Brighama Younga za doprinos čovječanstvu. Godine 1998. predsjednik i sestra Monson su od milosrdnih sestara Svetog Josepha Ville primili nagradu za stalnu humanitarnu aktivnost.

  Slika 22