Predsjednik Monson slavi 90. rođendan

  Predsjednik Monson slavi 90. rođendan

  Thomas S. Monson, predsjednik Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana, u ponedjeljak 21. kolovoza 2017. proslavit će 90. rođendan. »Mirna obiteljska proslava« povodom njegovog rođendana održat će se u Salt Lake Cityju, kako kaže njegova kći, sestra Ann M. Dibb. Članovi obitelji okupit će se kako bi jeli tortu od limuna, sladoled i poželjeli sve najbolje povodom ovog posebnog događaja.

  Prisjećajući se jednog od očevih najdražih rođendanskih proslava, sestra Dibb rekla je da je to bilo prije pet godina na njegov 85. rođendan održan u Konferencijskom centru. »Bilo je to divno priznanje koje mu se vrlo svidjelo, kao i mojoj majci.«

  90-godišnji mormonski prorok svoj je život proveo u služenju. Služio je kao biskup, član predsjedništva kolčićapredsjednik misije te je 10. listopada 1963., u dobi od 36 godina, zaređen za apostola. Ova služba kao apostola duga gotovo 54 godine čini ga jednim od općih autoriteta s najdužom službom.

  Predsjednik Monson s unucima

  »Njegova je služba uvijek bila dio našeg života. Čak i kad je bio pozvan za apostola nije se činilo kao velika promjena jer nam je izgledalo kao da oduvijek služi«, rekla je sestra Dibb. »Bila sam blagoslovljena zbog njegove službe, kao i cijela Crkva.«

  Dodala je: »Prva objavljena biografija koju je moj otac samostalno objavio bila je ‘On the Lord’s Errand’. Tome se nadao tijekom svoje službe, osobito od vremena kad je bio biskup i svakog poziva nakon toga.«

  Kako bi pomogla proslaviti rođendan predsjednika Monsona, sestra Dibb potiče ljude da služe drugima. »Pružite dobrotu i službu drugima«, savjetovala je. »Ako mislite da bi nešto bilo lijepo, učinite to. To je jedan od načina na koje moj otac otkriva da je radost u služenju drugima.«

  Stariji vođe Crkve uputili su svoje rođendanske čestite predsjedniku Monsonu, uključujući njegova dva savjetnika, predsjednika Henryja B. Eyringa, prvog savjetnika u Prvom predsjedništvu, i drugog savjetnika, predsjednika Dietera F. Uchtdorfa.

  »Sa svima koji ga vole, predsjedniku Monsonu želim sve najbolje za njegov 90. rođendan«, rekao je predsjednik Eyring. »Njegova vjera i briga za svu djecu Nebeskog Oca donijeli su radost i mir ljudima diljem svijeta. On je Gospodinov prorok i on nam je veliki primjer vjernog učenika Isusa Krista. Blagoslovljen sam što služim pod njegovim nadahnutim vodstvom.«

  Predsjednik Uchtdorf je rekao: »Harriet i ja pridružujemo se milijunima diljem svijeta u slavljenju predivnog čovjeka i proroka kakvi jeste.

  Blagoslovljeni smo vašim humorom i dosjetljivošću, nezaboravnim pričama i nadahnutim savjetom i porukama. Vaš primjer dobrote i vjere desetljećima nas je vodio, a bit će zvijezda vodilja u mnogim narednim godinama.«

  »Nesebična služba iskazana tijekom njegovog života sve nas je nadahnula i predstavlja veličanstven izraz njegove duboke posvećenosti našem Nebeskom Ocu i njegovom Sinu, Isusu Kristu«, rekao je predsjednik Russell M. Nelson, predsjednik Zbora dvanaestorice apostola.

  »Jedna od mnogih stvari koje volim u vezi s predsjednikom Monsonom je njegova nevjerojatna sposobnost kazivanja zanimljive priče koja nas podučava o istini i nadahnjuje nas da činimo bolje i budemo bolji. Njegov utjecaj obuhvaća cijeli svijet, a ipak dopire do pojedinaca kroz njegovo istinski brižno i jasno viđenje«, rekla je sestra Jean B. Bingham, opća predsjednica Potpornog društva.

  Kod Kući

  »Morate naučiti kako učiti od predsjednika Monsona«, rekla je njegova kći. »Uvijek ima neku priču, no vi trebate prepoznati koja je lekcija i zatim je primijeniti i djelovati prema njoj u vlastitom životu. Neke se priče mogu činiti jednostavne ili čak komične, no u njima uvijek postoji lekcija koju treba naučiti i primijeniti.«

  estra Dibb je rekla da je njezin otac uvijek nastojao dati sve od sebe u svim svojim crkvenim zaduženjima. »Svaki vas poziv priprema i pruža vam iskustvo, koje Gospodin koristi kako bi blagoslovio druge«, rekla je.

  Predsjednik Monson oženio se s Frances Beverly Johnson 7. listopada 1948. u hramu Salt Lake. Roditelji su troje djece i imaju osmero unučadi i dvanaestero praunučadi. Sestra Monson preminula je 20. svibnja 2013.

  »Bez moje majke ne bi mogao činiti to što je činio«, rekla je sestra Dibb, koja je svoju majku opisala kao punu podrške i poticaja. »Moja je majka bila blagoslovljena i naša je obitelj bila blagoslovljena na razne načine kroz njihovu službu.« Rekla je da je njezin otac bio u prvom planu, a njezina bi majka često nudila prijedloge za njegovo razmatranje.

  Od smrti njezine majke, sestra Dibb je rekla da su neka od njezinih najdražih iskustava s ocem bila praćenja na njegovim mnogim zaduženjima kao predsjednika Crkve.

  »Kad je išao u osobne posjete i pojedincima davao blagoslove, doista sam se osjećala kao da sam na svetom mjestu dok je iskazivao svoju ljubav prema drugima i oni prema njemu«, rekla je.

  Predsjednik Monson je 3. veljače 2008. nakon smrti predsjednika Gordona B. Hinckleyja postao 16. predsjednik Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana. Prije toga je služio kao savjetnik u Prvom predsjedništvu pod tri predsjednika Crkve više od 22 godine.