Posjet UNHCR-u i UNICEF-u

  Posjet UNHCR-u i UNICEF-u
  15 LISTOPADA 2016

  Dana 21. listopada 2016. biskup Gérald Caussé, predsjedavajući biskup Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana, i njegova supruga Valérie sastali su se sa službenicima Visokog povjerenstva Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) i Međunarodnog fonda za djecu (UNICEF) u Ženevi u Švicarskoj. U njihovoj pratnji bili su starješina Robert Orton i sestra Joy Orton, koji u Ženevi služe kao crkveni predstavnici pri Ujedinjenim narodima, te Gilles François, upravitelj crkvene socijalne skrbi za područje Europa.

  Gospođa Kelly Clements, zamjenica visokog povjerenika agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice srdačno je zahvalila biskupu Causséu za nesebičnu potporu Crkve. Tijekom sastanka u globalnom sjedištu UNHCR-a, gospođa Clements i biskup Caussé složili su se da je potrebno razviti programe koji potiču samodostatnost te pritom surađivati u odgovaranju na hitne slučajeve u kriznim područjima. Na pitanje kako bi Crkva mogla pomoći, gospođa Clements je zamolila za molitve članova i potporu u iznošenju poruke da u razdoblju prisilnog iseljivanja nacionalne vlade, ali i mjesne vlasti, skupine civilnog društva, vjerske zajednice i privatni sektor trebaju udružiti snage kako bi pomogli izbjeglicama.  UNHCR je osnovan 1950., neposredno nakon Drugog svjetskog rata, kako bi pomogao milijunima Europljana koji su pobjegli iz svojih domova ili ostali bez njih. Imali su tri godine da završe svoj posao, a zatim se organizacija trebala raspustiti. Danas, više od 65 godina kasnije, organizacija još uvijek marljivo radi, pružajući zaštitu i pomoć izbjeglicama diljem svijeta, s obzirom da danas na svijetu ima oko 65,3 milijuna prisilno iseljenih ljudi.

  UNHCR se gotovo u potpunosti financira dobrovoljnim doprinosima, uglavnom od vlada, ali i od međuvladinih organizacija, korporacija i pojedinaca. Od siječnja 2005. Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana UNHCR-u je donirala više milijuna dolara. Crkva je također osigurala materijalne doprinose, uključujući stambene jedinice i šatore za izbjeglice.

  Kasnije toga dana održan je sastanak u svjetskom sjedištu UNICEF-a. Biskup i sestra Caussé sastali su se s Davidom Evansom, predsjedateljem globalne filantropije, i Sarah Crowe, glasnogovornicom krizne skupine UNICEF-a u Ženevi. Na sastanku je sudjelovala i Leslie Goldman, potpredsjednica Fonda UNICEF-a za Sjedinjene Države. Gospođa Crowe predstavila je rad UNICEF-a u vezi s trenutnom izbjegličkom krizom u Europi. Međutim, djelovanje UNICEF-a daleko nadilazi ovu krizu i dodatna će se partnerstva istražiti u drugim dijelovima svijeta. Osobito u Latinskoj Americi, snažno mjesno članstvo može imati ulogu u zajedničkim nastojanjima Crkve i ove organizacije.  »Sretan sam što ove važne organizacije vrlo ozbiljno uzimaju u obzir doprinos Crkve. Na tim je sastancima vladao stvarno dobar duh i za mene je to svjedočanstvo da trebamo nastaviti podržavati ove organizacije koje pomažu siromašnima i potrebitima diljem svijeta«, rekao je biskup Caussé.

  UNICEF je vodeća humanitarna i razvojna agencija koja djeluje na globalnoj razini za prava svakog djeteta. Prava djece počinju sa sigurnim utočištem, hranom, zaštitom od katastrofa i sukoba i pokriva životni ciklus: prenatalna njega za zdrave porođaje, čista voda i kanalizacija, zdravstvo i obrazovanje. Organizacija je osnovana 1947. i od tada radi na poboljšanju života djece. UNICEF ima mnoge programe koji vode brigu o različitim potrebama djece diljem svijeta.  Bishop G C3 A9rald Causs C3 A9 (3).jpg
  Bishop G C3 A9rald Causs C3 A9 (1).jpg


  Bishop G C3 A9rald Causs C3 A9 (2).jpg