Pijanist, svetac posljednjih dana, podigao je svijest i nadu u Sloveniji i Hrvatskoj

  Pijanist, svetac posljednjih dana, podigao je svijest i nadu u Sloveniji i Hrvatskoj

  14 RUJNA 2015

  ZAGREB, HRVATSKA --  Paul Cardall, pijanist i član Crkve SPD-a, svoj posljednji koncert svoje turneje po Europi u 2015. godini imao je 12.  rujna u Zagrebu u Hrvatskom glazbenom zavodu.   Međunarodno priznati pijanist stekao je nove obožavatelje svojih melodioznih, dušom ispunjenih skladbi, i to u dobre svrhe.   Prije Cardalla, nastupila je hrvatska pop pjevačica Ivana Husar koju je pratila nadarena jedanaestogodišnja pijanistica Maja Tomaić.   Večer prije, u Zadru, na obali Jadranskoga mora, Cardall je nastupao u Sveučilišnoj koncertnoj dvorani kao gost Grada.

  paulcardall1 (8).JPG

  Cardallov nastup je organiziran s ciljem podizanja svijesti o djeci s kongenitalnim srčanim oboljenjem, najčešćem tipu malformacije pri rođenju na svijetu, te prikupila novčana sredstva za takve bolesnike.   Slovenska srčana zaklada Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije u Ljubljani i udruga Veliko srce malom srcu iz Zagreba u suradnji s Crkvom Isusa Krista svetaca posljednjih dana omogućili su da Cardall nastupi u njihovim zemljama i svojom glazbom pruži podršku.

  paulcardall1 (5).JPG

  Prvi nastup brata Cardalla u regiji održan je u Ljubljani 4. rujna u katoličkoj crkvi sv. Jakova.   Domaćin je bio otac Jože Kokalj, župnik.  On i predsjednik Jadranske misije sjever, David J. Grant, pozdravili su brojne okupljene posjetitelje.  Zbor KPZ Mysterium iz Kranja, pod vodstvom Urške Štampe, otvorili su večer, a nastupio je i izvrsni slovenski tenor Oto Prestner.

  paulcardall1 (6).JPG

  Ovoga je mjeseca šest godina otkada se Cardall podvrgnuo transplantaciji srca nakon što je cijelog života bolovao od kongenitalnog srčanog oboljenja.  Cardallov najnoviji nosač zvuka »40 Hymns for Forty Days« (40 crkvenih pjesama za četrdeset dana) nalazi se na vrhu Billbordove ljestvice pod glazbenim žanrom »New Age«.   Otac dvije kćeri svoju dirljivu glazbu naziva »novom klasikom«. 

  Cardallova supruga je Amerikanka slovenskog porijekla.  Dok su boravili na ovom području, istraživali su njezinu obiteljsku povijest.  Cardallove su koncerte bilježili i televizija i tisak u svakom gradu.