Preskoči glavnu navigaciju

Nasljedstvo u predsjedništvu Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana

Predsjedništvo

Najviše vodeće tijelo Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana je Prvo predsjedništvo, koje se sastoji od predsjednika i njegova dva savjetnika. To tročlano tijelo nadgleda rad cijele Crkve po svim pitanjima politike, organizacije i upravljanja.

Drugo najviše predsjedavajuće tijelo u crkvenoj upravi je Zbor dvanaestorice apostola. Apostoli služe pod ravnanjem Prvog predsjedništva i imaju odgovorne upravljačke dužnosti da nadgledaju uredan napredak i razvoj Crkve širom svijeta. Sveci posljednjih dana smatraju Prvo predsjedništvo i Dvanaestoricu apostola prorocima koji primaju božansku objavu i nadahnuće da vode Crkvu.

Imenovanje novog predsjednika Crkve događa se na uređen način, čime se – što je značajno u današnjem svijetu – izbjegava bilo kakva mogućnost unutarnjeg lobiranja za položaj ili čin. Budući da članovi na to gledaju kao božanski nadahnut postupak, nema glasovanja bilo iza scene ili u javnosti.

Štoviše, ovim procesom ne upravlja samo struktura crkvene organizacije. Također postoji duboko ukorijenjena tradicija u Crkvi da je osobna težnja za vodstvom na bilo kojoj razini neprimjerena. Umjesto toga, naglašava se osobna dostojnost i ponizna spremnost da se služi na poziv.

Kad predsjednik Crkve premine, događa se sljedeće:

1. Prvo predsjedništvo se automatski raspušta.

2. Dvojica savjetnika u Prvom predsjedništvu vraćaju se na svoje položaje prema duljini staža u Zboru dvanaestorice apostola. Staž se određuje prema datumu kada je osoba zaređena za člana Dvanaestorice, ne prema godinama starosti.

3. Zbor dvanaestorice apostola, koji sada ima 14 članova i kojeg vodi najstariji apostol, preuzima vodstvo Crkve.

4. Najstariji apostol predsjedava na sastanku Zbora dvanaestorice apostola radi razmatranja dviju mogućnosti:

    i. Treba li u ovom trenutku reorganizirati Prvo predsjedništvo?

    ii. Treba li Crkva nastaviti djelovati sa Zborom dvanaestorice apostola kao predsjedavajućim tijelom?

5. Nakon rasprave, Zbor dvanaestorice apostola iznosi službeni prijedlog i prihvaća ga.

6. Ako prijedlog za reorganizaciju Prvog predsjedništva prođe, Zbor dvanaestorice apostola jednoglasno odabire novog predsjednika Crkve. Novi predsjednik odabire dva savjetnika i njih trojica postaju novo Prvo predsjedništvo. Kroz crkvenu povijest, apostol s najduljim stažem uvijek je postao predsjednik Crkve kad se reorganiziralo Prvo predsjedništvo.

8. Predsjednik Zbora dvanaestorice, zajedno s ostalim apostolima, odjeljuje* novog predsjednika Crkve formalnim polaganjem ruku.

Od službenog osnutka Crkve 6. travnja 1830. godine, bilo je 16 predsjednika, uključujući i predsjednika Thomasa S. Monsona.

* Nakon prihvaćanja poziva za služenje na položaju, članove Crkve se »odjeljuje« da to čine. To se vrši u skladu s biblijskim običajem polaganja ruku. Svećenički vođa postavlja svoje ruke na glavu osobe koju se odjeljuje i prinosi molitvu, dodjeljujući osobi ovlast i sposobnost da vrši dužnosti službe te joj izriče osoban blagoslov.