Mormonska mladež prestala koristiti društvene medije na sedam dana

  1st

  Mormonska mladež u području Europa prestala je koristiti društvene medije tijekom sedam uzastopnih dana. Slijedili su poziv koji im je uputio prorok Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana, Russell M. Nelson. Tijekom globalnog prijenosa za mlade 3. lipnja 2018., predsjednik Nelson pozvao je sve mlade u dobi od 12 do 18 godina da se upuste u »sedmodnevni post od društvenih medija«. Oni koji odaberu sudjelovati odriču se korištenja računa na društvenim medijima, uključujući Facebook, Instagram i Snapchat, tijekom razdoblja od sedam dana koje oni odaberu.

  Poziv za »sedmodnevni post od lažnog« nastojanje je da se pomogne mormonskoj mladeži »oslobodit[i] se stalnog oslanjanja na društvene medije«. Predsjednik Nelson rekao je da iako društveni mediji imaju neke pozitivne aspekte, oni »stvaraju lažnu stvarnost«.

  2nd

  Emma Burnham, 14-godišnja Amerikanka koja živi u blizini Frankfurta, rekla je: »Mislim da je to učinio kako bi nam pomogao shvatiti da postoje važnije stvari od… videozapisa na Instagramu i koliko ‘lajkova’ dobivamo na naše nove objave. Provoditi vrijeme s našim obiteljima te učiti o evanđelju i služiti drugima trebalo bi biti naš prioritet.«

  Mnogi mladi Crkve, čak i članovi Crkve koji imaju više od osamnaest godina, prihvatili su ovaj izazov.

  3rd

  »Sedam dana bez društvenih medija bilo je osvježavajuće«, rekla je Ana Grana, 16-godišnjakinja iz Engleske s precima iz Španjolske i Portugala. »Shvatila sam koliko je opuštajuće kada niste stalno na svojem telefonu, odgovarajući na poruke ljudi i gledajući što drugi rade. Nisam znala da mi to stvara stres. Bilo je doista lijepo odmoriti se od toga. Činilo se puno kraćim od sedam dana.« Grana je također rekla da se osjećala opušteno i imala je »više vremena za duhovno«. Grana živi u Frankfurtu.

  Prema članku Eurostata pod naslovom »Being young in Europe today – digital world« (Biti mlad u Europi danas – digitalni svijet), 93% svih domaćinstava imalo je pristup internetu u 2017. Prema istoj studiji u 2016., 70 do 90% mladih u dobi od 16 do 29 godina u Europskoj Uniji koristilo je stranice društvenih mreža dok ih je od cjelokupne populacije u prosjeku koristilo tek više od 50%.

  4th

  Gideon Burnham, 13-godišnji brat Emme Burnham, postio je sa cijelom svojom obitelji. Rekao je kako se osjećao da je mogao učiti više o članovima svoje obitelji i njihovom životu. »U početku je bilo teško, no kasnije smo počeli provoditi puno više vremena kao obitelj… Na kraju je to bilo puno zabavnije nego što smo očekivali«, rekao je.

  Tinejdžerima koji razmatraju prihvatiti ovaj izazov Gideon Burnham je rekao: »Učinite to. U početku ćete možda misliti da je doista teško i besmisleno, no… lako je i shvatit ćete da utječe na vas na vrlo pozitivan način.«

  U više od 3.600 objava na Instagramu koristi se hashtag #socialmediafast (post od društvenih medija).

  U Europi živi više od 500.000 članova Crkve. Oko 40.000 tih članova prebiva u Njemačkoj.