Mormoni pojačavaju svoju pomoć izbjeglicama

  Mormoni pojačavaju svoju pomoć izbjeglicama

  VIJESTI — 28 RUJNA 2015

  05 woman-smiling.jpg

  FRANKFURT, NJEMAČKA  —  Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana – zvanično ime za »mormone« – već više od jednog desetljeća pruža pomoć izbjeglicama na Bliskom Istoku, pružajući stotine tisuća prekrivača, odjeću, hitna sanitetska sredstva, hranu i druge resurse izbjeglicama u Jordanu, Libanonu, Turskoj i Siriji. 

  Starješina Patrick Kearon, koji sa svoja dva savjetnika nadgleda pola milijuna članova Crkve u Europi, u odgovoru na krizu u Europi izjavio je da se Crkva dodatno obvezala na hitnu pomoć od 4,6 milijuna eura (5 milijuna dolara) raseljenim obiteljima, s još više sredstava u budućnosti.

  01 woman-on-wheelchair.jpg

  »I dalje smo dirnuti, kao i mnogi drugi, pričama i slikama onih koji se bore za osnovne potrebe za hranom, vodom i privremenim smještajem«, rekao je. »Oni su toliko toga izgubili.«

  Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana će usmjeriti dio sredstava uspostavljenim nevladinim organizacijama (NVO) uključujući Visoko povjerenstvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice, UNICEF, katoličke dobrotvorne organizacije, međunarodne medicinske organizacije i Liječnike za ljudska prava. Ostala će sredstva kanalizirati preko lokalnih općina i nacionalnih vladinih agencija koje se bave pružanjem pomoći izbjeglicama.

  »Crkva je pomogla, i nastavit će pomagati raseljenima i beskućnicima u konfliktnim zonama ili u susjednim zemljama u koje su izbjegli«, rekao je Sharon Eubank, ravnatelj crkvene Dobrotvorne službe. Od 1985. godine Crkva pruža pomoć i razvojne projekte u humanitarne svrhe bez obzira na nacionalnost ili vjeroispovijest primatelja.

  Zajedno s velikim brojem drugih širom Europe, pojedine mormonske kongregacije također su se odazvale pozivu da pomognu u izbjegličkoj krizi, rekao je starješina Kearon.

  U Škotskoj je više od 2000 ljudi udružilo snage kako bi poslali odjeću, deke i ostale potrebne namirnice onima koji bježe preko granice. Koordinirani od Dobrotvornih akcijskih skupina za izbjeglice Dumfries i Galloway , sveci posljednjih dana pridružili su se drugima u dostavljanju velikog dijela potrebnih namirnica u mjesnu mormonsku crkvu, jednom od trideset lokalnih sabirnih centara.

  07 baby-getting-dressed.jpg

  U Njemačkoj, nekolicina minhenskih kongergacija udružila se u zajedništvo kako bi pomogla skloništu za izbjeglice gradeći unutarnji zid, sortirajući doniranu odjeću i osiguravajući 170 paketa higijenskih proizvoda, pločica sa žitaricama, pribora za crtanje i plišanih igračaka. Kongregacija u Darmstadtu tijekom godine surađuje s nekoliko lokalnih dobrotvornih ustanova kako bi pomogla pri upravljanju donacijama odjeće, namještaja i ostalih dobara za izbjeglice.

  04 boy-smiling.jpg

  U Huddersfieldu, u Engleskoj, članovi Crkve su dio velikih aktivnosti cijele zajednice u prikupljanju odjeće, njezinom sortiranju, skladištenju i pakiranju za isporuku.