Mormoni će održati prvi globalni sabor pod vodstvom novog proroka

  Slika2

  Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana održat će svoj 188. Opći sabor ovog nadolazećeg, uskršnjeg vikenda. Ovaj će sabor po prvi puta voditi novopostavljeni prorok Russell M. Nelson zbog nedavne smrti ljubljenog bivšeg proroka, Thomasa S. Monsona.

  Opći sabor je okupljanje mormona koji se održava dva puta godišnje, a sastoji se od niza od četiri dvosatna zasjedanja tijekom kojih članovi Crkve slušaju propovijedi crkvenih vođa. Zasjedanja se emitiraju diljem svijeta i prevode na 90 jezika.

  Dvodnevni događaj bit će održan u Konferencijskom centru u koji stane otprilike 21.000 ljudi, a smješten je uz mormonski hram u Salt Lake Cityju, Utah, SAD.

  Starješina Paul Johnson, predsjednik područja Europa, potiče sve ljude da se priključe Općem saboru.

  Rekao je: »Opći sabor je vrijeme tijekom kojeg možemo čuti Gospodinovo vodstvo za nas u ovom trenutku. Ovaj je sabor poseban jer ćemo po prvi puta saslušati našeg novog proroka, predsjednika Russella M. Nelsona. Željan sam čuti usmjerenje i nadahnuće koje on i drugi crkveni vođe imaju za mene.«

  Na Općem saboru će se ukazati jedinstvena prilika za članove Crkve diljem svijeta da sudjeluju u povijesnom događaju: podržavanju predsjednika Russella M. Nelsona kao 17. proroka Crkve SPD-a.

  Ovo je ‘podržavanje’ bio uobičajen postupak od trenutka uspostave Crkve kada je Gospodin objavio da se u Crkvi trebaju održavati sabori i da je dio poslova sabora podržati službenike na njihovim položajima (NiS 20:61-67).

  Mormoni podržavaju svoje vođe na općim saborima, saborima kolčića i odjela. Kada se podrži novog predsjednika Crkve, postoji poseban dio Općeg sabora koji se naziva svečano zborovanje na kojem se podržavaju novi predsjednik i drugi vođe.

  Slika1

  Očekuje se da će i dva nova apostola biti pozvana i podržana u Zbor dvanaestorice apostola tijekom ovog Općeg sabora. Ovi su apostoli naročiti svjedoci Isusa Krista, pozvani podučavati i svjedočiti o njemu diljem svijeta te se savjetuju zajedno i s drugim crkvenim vođama o pitanjima koja se tiču globalne crkve.

  Podržavanje ovih vođa u Crkvi uključuje više od pukog dizanja ruke – ono znači stajati iza njih, moliti se za njih, pažljivo ih slušati i slijediti njihov savjet te ih braniti.

  Anne Hannigan, članica Crkve iz Rugbyja u Engleskoj, je rekla: »Uvijek cijenim vrijeme koje imamo tijekom sabora da podržim našeg proroka, no ovaj će sabor biti dodatno poseban jer po prvi puta podržavamo predsjednika Nelsona i pokazujemo mu našu podršku«.

  Pozivaju se sve osobe da se priključe zasjedanjima Općeg sabora koja će biti održana 31. ožujka i 1. travnja. Podatke o tome kako pronaći ova zasjedanja uživo moguće je pronaći ovdje.