Kako mormoni štuju tijekom sakramentalnog sastanka

  Kako mormoni štuju tijekom sakramentalnog sastanka

  Jeste li se ikada pitali u što mormoni vjeruju? Što mormoni rade nedjeljama? Ili kako izgleda sakramentalni sastanak svetaca posljednjih dana? Članovi Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana okupljaju se svake nedjelje na sastanku kako bi blagovali od svetog sakramenta. Sakramentalni sastanak je vrijeme za članove Crkve da se okupe radi bogoštovlja, no i vrijeme za duboko osobno promišljanje i ispitivanje.

  Što mormoni vjeruju o sakramentu?

  Važan dio sakramentalnog sastanka je uredba sakramenta. Mormoni vjeruju da se sakrament sastoji od dva ključna dijela: kruha i vode. Tik prije svoje smrti, sam Isus Krist je podučio svoje učenike o važnosti sakramenta. Naučavao je da kruh predstavlja njegovo tijelo, a voda predstavlja krv koju je prolio za nas. Sveta pisma nas podučavaju: »Uze Isus kruh, zahvali i razlomi ga, pa ga davaše učenicima govoreći: ‘Uzmite i jedite! Ovo je tijelo moje.’ Zatim uze kalež te zahvali i dade im ga veleći: ‘Pijte iz njega svi, jer ovo je moja krv, krv Saveza, koja se prolijeva za sve za oproštenje grijeha’« (Matej 26:26–28). Sveci posljednjih dana vjeruju da kruh i voda nisu doslovno Kristovo tijelo i krv, već snažni, simbolični podsjetnici na njegovu žrtvu za nas.

  Blagovanje od sakramenta je za svece posljednjih dana jedan od najsvetijih i najposebnijih trenutaka u tjednu. Dostojni mladići koji obnašaju sveto svećeništvo izgovaraju posebnu molitvu za razlomljen kruh. Blagoslovljeni kruh se poslužuje uokolo u pliticama kako bi svaki član kongregacije imao priliku blagovati od njega. Isti se postupak ponavlja kada se voda blagoslovi i poslužuje. Tijekom posluživanja sakramenta, članovi Crkve imaju priliku osvrnuti se na svoj odnos s Bogom, promišljati o žrtvi Isusa Krista za njih i obvezati se poboljšati svoj život. 

  slika2

  Što se još događa tijekom sakramentalnog sastanka svetaca posljednjih dana?

  Sakramentalne sastanke svetaca posljednjih dana obično vodi biskup, koji je neplaćeni vođa kongregacije, ili jedan od njegovih savjetnika. Obično se nekoliko članova kongregacije traži da dođu spremni iznijeti govor o dodijeljenoj temi, no od nikoga se ne zahtijeva da sudjeluje. Jednom mjesečno održava se poseban sastanak »posta i svjedočanstava« tijekom kojeg članovi dolaze na sakramentalni sastanak posteći, a svaki je član kongregacije dobrodošao iznijeti svoje misli i svjedočanstvo o Isusu Kristu i njegovom evanđelju.

  Sveci posljednjih dana također vjeruju da je glazba važan dio sakramentalnih sastanaka. Pjesme se obično pjevaju na početku sakramentalnog sastanaka i prije blagoslova sakramenta. Povremeno, zbor sastavljen od članova kongregacije izvest će poseban glazbeni broj. Mormoni vjeruju da sveta glazba priziva Svetoga Duha da prisustvuje na sastanku te je »pjesma pravednika molitva [Bogu]« (NiS 25:12).

  Kako mogu saznati više o sakramentalnim sastancima svetaca posljednjih dana?

  Najbolji način da saznate više o tome u što mormoni vjeruju i što se događa tijekom sakramentalnog sastanka svetaca posljednjih dana jest da sami iskusite sakramentalni sastanak. Posjetitelji su dobrodošli. Kako biste saznali kada i gdje se održavaju sakramentalni sastanci u vašem području, posjetite stranicu mormon.org.