Izvješće s općeg sabora u travnju 2018

  Članovi Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana okupili su se u konferencijskom centru u Salt Lake Cityju, kao i u kapelama i domovima širom svijeta, 31. ožujka i 1. travnja 2018. kako bi sudjelovali na 188. godišnjem općem saboru. Bio je to povijesni događaj, budući da je navedeno nekoliko izmjena i najava. Ovo je sažeto izvješće postupaka prema kronološkom redoslijedu.

  Sveci posljednjih dana podržavaju novo Prvo predsjedništvo na svečanom zborovanju

  Predsjednik Russell M. Nelson je u subotu, 31. ožujka 2018., podržan kao prorok, vidioc, objavitelj i predsjednik Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana tijekom svečanog zborovanja članova Crkve diljem svijeta. Dallin H. Oaks podržan je kao prvi savjetnik, a Henry B. Eyring kao drugi savjetnik u Prvom predsjedništvu – najvišem upravljačkom tijelu Crkve.

  Dvojica novih apostola pozvani u Zbor dvanaestorice

  Također, najavljena su dvojica novih članova Zbora dvanaestorice apostola tijekom svečanog zborovanja u subotu ujutro. Starješina Gerrit W. Gong i starješina Ulisses Soares bili su podržani kao najnoviji članovi tog zbora. Oni će popuniti prazna mjesta nastala smrću predsjednika Thomasa S. Monsona i starješine Roberta D. Halesa.

  Osam novih općih autoriteta Sedamdesetorice najavljeno na općem saboru u travnju 2018.

  Predsjednik Dallin H. Oaks iz Prvog predsjedništva Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana najavio je pozive osmorice općih autoriteta Sedamdesetorice i 55 članova Sedamdesetorice područja tijekom subotnjeg poslijepodnevnog zasjedanja općeg sabora u travnju 2018. Također je najavio da će starješina Carl B. Cook i starješina Robert C. Gay služiti u predsjedništvu Sedamdesetorice, upražnjavajući pozicije koje su oslobođene pozivima starješine Gerrita W. Gonga i starješine Ulissesa S. Soaresa u Zbor dvanaestorice apostola.

  Pod vodstvom Zbora dvanaestorice, oni često putuju kako bi se susreli s crkvenim vođama, misionarima i članovima Crkve u mjesnim zajednicama te ih podučavali. Novopozvani opći autoriteti Sedamdesetorica su starješina Steven R. Bangerter, starješina Matthew L. Carpenter, starješina Jack N. Gerard, starješina Mathias Held, starješina David P. Homer, starješina Kyle S. Mackay, starješina Juan Pablo Villar i starješina Takashi Wada.

  Predsjedništvo Djevojaka

  Na općem saboru u travnju 2018. najavljeno novo predsjedništvo Djevojaka

  Bonnie H. Cordon (bivša 1. savjetnica u općem predsjedništvu Male škole) služit će kao predsjednica, Michelle Craig kao prva savjetnica i Becky Craven služit će kao druga savjetnica, nadgledajući crkvenu organizaciju za djevojke u dobi od 12 do 17 godina.

  Sestra Lisa L. Harkness pozvana je kao nova prva savjetnica u općem predsjedništvu Male škole. Sestra Harkness služila je u općem odboru Male škole od rujna 2017. Organizacija Male škole je za djecu od 18 mjeseci do 11 godina.

  Statističko izvješće 2017. godine za sabor u travnju 2018. godine

  U svrhu informiranja članova Crkve, Prvo predsjedništvo izdalo je sljedeće statističko izvješće o rastu i statusu Crkve do 31. prosinca 2017. godine.

  • ukupno 16.118.169 članova

  • 67.049 cjelodnevnih misionara

  • 159 operativnih hramova

  • 34.821 crkvenih jedinica i zajednica

  Promjene najavljene za svećeničke zborove Crkve za odrasle

  Kroz značajnu promjenu koja će utjecati na sve odrasle muškarce u zajednicama vjere širom svijeta, predsjednik Nelson najavio je restrukturiranje svećeničkih zborova koji će objediniti velike svećenike i starješine u jedan zbor starješina.

  Svećeništvo Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana podijeljeno je u dvije razine ili redove – Aronovo svećeništvo i Melkisedekovo svećeništvo. Starješina i veliki svećenik dvije su zaređene svećeničke službe u Melkisedekovom svećeništvu.

  Predsjednik Nelson rekao je da se na spajanju dvaju svećeničkih skupina u jedan zbor radilo, pregledavalo i uređivalo mnogo mjeseci. Rekao je da je ključni razlog promjene potreba za učinkovitijim posluživanjem. »Osjetili smo neodložnu potrebu da poboljšamo način na koji se brinemo za svoje članove«, rekao je. »Kako bismo to mogli bolje činiti, trebamo osnažiti naše svećeničke zborove radi pružanja većeg usmjerenja na posluživanje ljubavi i podrške koju Gospodin ima na umu za svoje svece. Gospodin je nadahnuo ove prilagodbe. Dok ih primjenjujemo, bit ćemo još učinkovitiji nego što smo ikada ranije bili.«

  Prvo predsjedništvo iznosi uskršnju poruku na općem saboru

  Svaki član Prvog predsjedništva iznio je uskršnju poruku na nedjeljnom jutarnjem zasjedanju sabora. Predsjednik Russell M. Nelson rekao je da »bez beskonačnog Pomirenja našeg Otkupitelja, nitko od nas ne bi imao nadu da će se ikada vratiti našem Nebeskom Ocu. Bez njegovog Uskrsnuća, smrt bi bila kraj. Pomirenje našeg Spasitelja učinilo je vječni život mogućnošću, a besmrtnost stvarnošću za sve.«

  Predsjednik Dallin H. Oaks, prvi savjetnik u Prvom predsjedništvu izjavio je: »Danas se pridružujemo drugim kršćanima u proslavi uskrsnuća Gospodina Isusa Krista. Za članove Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana, doslovno uskrsnuće Isusa Krista je stup naše vjere. Stoga što vjerujemo zapisima i u Bibliji i u Mormonovoj knjizi o doslovnom uskrsnuću Isusa Krista, također vjerujemo brojnim duhovnim naučavanjima da će slično uskrsnuće doći svim smrtnicima koji su ikada živjeli na Zemlji.«


  »Zahvalan sam našem Nebeskom Ocu na daru njegovog Ljubljenog Sina koji je dobrovoljno došao na Zemlju biti naš Otkupitelj. Zahvalan sam što znam da je pomirio za naše grijehe i ustao u Uskrsnuću. Svakog sam dana blagoslovljen znati da, zbog njegovog Pomirenja, jednoga dana mogu uskrsnuti kako bih zauvijek živio u brižnoj obitelji.«

  Predsjednik Henry B. Eyring, drugi savjetnik
  Posluživanje

  »Posluživanje« zamjenjuje kućno učiteljstvo i posjetiteljstvo

  Predsjednik Russell M. Nelson najavio je u nedjelju popodne da će crkvene programe kućnog učiteljstva i posjetiteljstva (zaduženja za redovito posjećivanje i skrb za druge članove) zamijeniti koordinirano, osobnije nastojanje zvano »posluživanje«.

  Hram

  Sedam hramova najavljeno na zatvaranju općeg sabora u travnju 2018.

  Kako se zadnje zasjedanje privodilo kraju, predsjednik Russell M. Nelson najavio je planove za izgradnju sedam novih hramova na sljedećim lokacijama: Salta, Argentina; Bengaluru, Indija; Managua Nikaragva; Cagayan de Oro, Filipini; Layton, Utah; Richmond, Virginia; i veći grad koji tek treba odrediti u Rusiji. Ovih sedam najavljenih hramova dovode ukupan broj operativnih hramova (159) te najavljenih hramova i onih u izgradnji (30) do 189 širom svijeta.