Hramsko donje rublje i vjerska odjeća

  garment

  Stoljećima su ljudi mnogih vjera koristili svetu odjeću kao simbol svoje predanosti Bogu. Sveta odjeća u raznim kulturama i religijama dolazi u raznovrsnim oblicima – razmotrite, na primjer, haljine časnih sestara, reverende svećenika, židovski talit, muslimanska pokrivala za glavu i ogrtači budističkih redovnika. Za pobožne svece posljednjih dana, svetu odjeću predstavlja hramsko donje rublje, kao i hramska odjeća koja se nosi samo unutar hramova svetaca posljednjih dana.

  Što je hramsko donje rublje?

  Hramsko donje rublje nose samo odrasli članovi Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana koji su u svetim hramovima svečano obećali vjernost evanđelju Isusa Krista. Hramsko donje rublje je slično u dizajnu uobičajenom čednom rublju. Ono je bijelo, dolazi u dva dijela te se svakodnevno nosi ispod redovite odjeće.

  Za svece posljednjih dana koji nose hramsko donje rublje, on je stalan fizički podsjetnik na osobnu duhovno obvezu (vidi »To the Point«, Liahona, rujan 2012., 47) Sveci posljednjih dana vjeruju da je hramsko donje rublje »podsjetnik na svete saveze sklopljene s Gospodinom u njegovom svetom domu, zaštitno pokrivalo za tijelo i simbol čednosti odijevanja i življenja koje bi trebalo obilježiti živote svih poniznih sljedbenika Krista« (Carlos E. Asay, »The Temple Garment: ‘An Outward Expression of an Inward Commitment’«, Ensign, kolovoz 1997., 20). Ruganje svetoj hramskoj odjeći ili njezino nazivanje »čarobnim rubljem« je vrlo uvredljivo svecima posljednjih dana.

  temple

  Što je hramsko odjeća?

  Za razliku od hramskog donjeg rublja, koje vjerni sveci posljednjih dana nose danju i noću, hramska odjeća nosi se samo unutar hramova Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana. Nazivana i odjećom svetog svećeništva, hramska odjeća je namijenjena za najviše sakramente vjere.

  Bjelina hramske odjeće predstavlja čistoću. Ne postoji službena oznaka ili čin na hramskoj odjeći – muškarci i žene nose slične odjevne predmete i odjeća je ista za sve od najnovijih članova do najstarijih crkvenih vođa. Hramska odjeća je jednostavna svečana odora koja spaja vjersku simboliku s odjecima drevnih svećeničkih tradicija, kako su zabilježene u Starom zavjetu (vidi Izlazak 35:19, 21; 40:13).

  Kako mogu saznati više?

  Sveci posljednjih dana vjeruju da su hramovi među najsvetijim mjestima na zemlji. Oni su domovi Gospodnji te mjesta mira, utočišta i učenja. Kako biste saznali više o hramovima i uvjerenjima svetaca posljednjih dana, posjetite stranicu mormon.org.

  Većina ovog članka je sažetak članka »Temple Garments« na internetskoj stranici Mormon Newsroom. Molimo vas da pogledate taj članak za više podataka o odjeći koja je sveta svecima posljednjih dana.