Crkveni vođe odobrili projekt građevine napajane solarnom energijom

  Crkveni vođe odobrili projekt građevine napajane solarnom energijom

  Sastajalište s prvim solarnim pločama u Farmingtonu u Utahu.

  Radnici postavljaju solarne ploče na krovu sastajališta u Farmingtonu u Utahu.
  »Važno je stvoriti mjesto bogoštovlja koje će biti u skladu s okolišem«, rekao je H. David Burton, predsjedavajući biskup Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana i odgovorna osoba za crkvene objekte. »Desetljećima smo tražili inovativne načine za korištenje prirodnih izvora energije u našim sastajalištima koji odražavaju našu predanost kao mudri upravitelji svega što je Bog stvorio.«


  Sastajalište u Farmingtonu dio je novog pilot programa koji prikazuje stalnu opredijeljenost Crkve u upravljanju i očuvanju. Još četiri prototipa sastajališta trenutno su u izgranji u Eagle Moutainu u Utahu, Apache Junctionu u Arizoni, Logandaleu u Nevadi i Pahrumpu u Nevadi. Uz Farmington, sastajališta u Apache Junctionu i Logandaleu također će biti napajana solarnom energijom.


  Radnici postavljaju solarne ploče na krovu sastajališta u Farmingtonu u Utahu. (© 2013 Intellectual Reserve, Inc. Sva prava pridržana.)
  solar_church-thumb-450x300.jpg

  Radnici postavljaju solarne ploče na krovu sastajališta u Farmingtonu u Utahu. (© 2013 Intellectual Reserve, Inc. Sva prava pridržana.)

  Po dovršetku gradnje ta će sastajališta dobiti LEED certifikate (Vodstvo u planiranju energije i upravljanju okolišem), jer će biti izgrađena po najvišim mjerilima građevinske industrije. Za novinare je organiziran obilazak građevine u Farmingtonu kako bi im se pokazale neke od značajki očuvanja koje uključuju visoko učinkovite sustave grijanja i hlađenja koji se mogu povezati s opremom za solarni sustav, uređenje okoliša i vodovodne instalacije koje smanjuju potrešnju vode više od 50 posto, te prozorska stakla tipa »Low-E Solarban 70« koja blokiraju 78% sunčeve toplinske energije.

   »Ove građevine osmišljene su da bi trajale mnogo godina«, rekao je Dean Davies, glavni direktor Odjela za upravljanje objektima Crkve. »Zapravo početni trošak postavljanja određenih sustava može biti viši, no kako oni djeluju s nižim operativnim troškovima i imaju duži vijek trajanja, bolji su za nas i okoliš.«
  U stvari, oko 75 posto tehnologije s LEED certifikatom koristi se u postojećim crkvenim građevinama već nekoliko godina.


  »Uistinu mislim da smo podignuli letvicu«, rekao je Davies. »Koristimo najnovije tehnologije u projektiranju naših građevina, od korištenja materijala, računalnim projektiranjem pa sve do sustava gospodarenja energijom.«

  Na primjer, crkvene građevine u baltičkoj državi Latviji izgrađene su sa snažnim sustavom podnog grijanja radi veće energetske učinkovitosti tijekom surovih zimskih mjeseci, tabernakul u Vernalu u Utahu ponovno je izgrađen kao hram Vernal uz ponovno korištenje postojećih materijala povijesne građevine, a sastajalište u Susanvilleu u Kaliforniji grije se korištenjem isključivo geotermalne energije proizvedene na izvoru na samom posjedu.

  Najnovije tehnologije primjenjuju se i u uređenju okoliša. Senzori vlage nadgledaju vremenske uvjete putem satelita kako bi isključili crkveni sustav prskalica tijekom jakih padalina u mnogim sastajalištima diljem zemlje. Poslovna zgrada Crkve u Salt Lake Cityju čak sadrži nekoliko podzemnih izvora vode za grijanje i hlađenje.

  Jared Doxey, direktor Crkve za arhitekturu, inženjerstvo i graditeljstvo, rekao je: »Važno je da su građevine osmišljene kao odraz zajednice u kojoj su izgrađene.« Nadodao je: »Očuvanje je prirodno ugrađeni dio postupka planiranja. Uvijek smo bili zainteresirani za slijeđenje najboljih postupaka u industriji. Koje god bilo najbolje mišljenje, želimo se uskladiti s njime. Postoji li nova tehnologija koja smanjuje ukupan trošak vlasništva i poslovno je održiva, želimo se povezati s njom.«

  To je posebice istina kada Crkva rukovodi sa 17.000 sastajališta te gradi ili nadograđuje nove objekte svakog radnog dana tijekom tjedna. Biskup Burton je rekao: »Dok Crkva nastavlja globalno rasti i postoji sve veći zahtjev za sastajalištima, više nego ikada trebamo se baviti mudrom graditeljskom praksom kako bi i okoliš i naši članovi pogodovali.«

   »Ovo je inicijativa koju su pokrenuli članovi«, rekao je Davies: »Ona govori o tome što naši članovi osjećaju o zajednicama u kojima žive«.