Članovi su dobri građani u Albaniji

  Članovi su dobri građani u Albaniji

  Starješina D. Todd Christofferson pozdravlja nazočne na ceremoniji rezanja vrpce u novoj školi u Albaniji.(© 2009 Intellectual Reserve, Inc.)
  christie.jpg

  Starješina D. Todd Christofferson pozdravlja nazočne na ceremoniji rezanja vrpce u novoj školi u Albaniji.(© 2009 Intellectual Reserve, Inc.)

  Starješina Christofferson i njegova supruga Katherine, starješina Johann Wondra, član Sedamdesetorice područja i njegova supruga Ursula, predsjednik misije Tirana u Albaniji J. Martin Neil i njegova supruga Elizabeth, te stariji misionari Peter i Ruth Lynne Snow prisustvovali su otvaranju škole namijenjene za edukaciju romske manjine u Tirani.

  U školi će se podučavati albanski jezik mjesnoj romskoj djeci. Kada nauče albanski, moći će pohađati državne albanske škole i dalje se integrirati u albansko društvo. Školu može pohađati 50 učenika. Crkva je školi donirala klupe, stolice, tepihe, igračke, medicinske potrepštine, hladnjak i peć. Ostali mjesni dužnosnici koji su prisustvovali otvaranju bili su članovi romske zajednice koja će također imati koristi od škole.

  Starješina Christofferson susreo se s još nekoliko albanskih dužnosnika, među kojima i s Krenarom Lolocijem, jednim od prvih autora albanskog ustava, Rasimom Hasanajem, predsjedavateljem albanskog odbora za kultove, Halilom Lalajem, bivšim članom parlamenta i Michaelom Grayem, voditeljem vjerskih poslova u Veleposlanstvu Sjedinjenih Država u Albaniji.

  Albanija je najsiromašnija zemlja u Europi i još se uvijek oporavlja od 40 godina vladavine komunizma. Crkva nije priznata kao službena vjera, no razmatra se zakonodavstvo kako bi se dobila suglasnost za registraciju crkve. U Albaniji ima 11 ogranaka te sastajališta u Durresu i Elbasanu.

  U Bivšoj jugoslavenskoj republici Makedoniji, gdje Crkva nema službeni status, starješina Christofferson imao je susret u domu Sama i Andree Juncker u Skopju. Oni su pozvali svoje prijatelje i nekoliko drugih članova koji žive na širem području. Među njima bili su i Niko i Valentina Zdravkovi sa svoja dva sina, jedini poznati članovi Crkve iz te republike. Na tom malom, intimnom skupu razgovarali su i osnovnim vjerovanjima u korist onih koji nisu članovi i pokušali su ojačati odane članove u njihovoj vjeri dok nastoje održati plamen evanđelja živim na tim područjima.